Разкритието, че британското правителство е решило да излезе от търговския

...
 Разкритието, че британското правителство е решило да излезе от търговския
Коментари Харесай

Колко струва излизането на Великобритания от митническия съюз на ЕС? Никой не знае

 Разкритието, че английското държавно управление е решило да излезе от комерсиалния блок на Европейския съюз, без да пресметна последствията от това, прибавя още една компликация в седмица, която трябваше да докара до пробив за министър-председателя Тереза Мей. Вместо това тя получи нови обвинявания в липса на подготвеност, коментира Bloomberg.
Министърът по Brexit Дейвид Дейвис съобщи преди депутатите в сряда, че не е била изготвяна „ количествена оценка “, преди кабинетът да реши да излезе от митническия съюз. „ Очевидно има решение, взето въз основа на качествени неща, само че не и количествена “ оценка, сподели той.

Излизането от митническия съюз значи, че фирмите ще би трябвало да трансформират метода, по който търгуват, и носи нови трудности за вноса и износа на артикули с най-големия търговски сътрудник на Англия.

Част от изказванията на подкрепящите Brexit през последните 18 месеца бе, че разводът ще разреши на Англия да се раздели с разпоредбите на Европейски Съюз и да очертае личен курс с двустранни покупко-продажби за свободна търговия. Англия би трябвало да напусне митническия съюз, с цел да направи това.

Разкритието на Дейвис, че данните не са били оценени, провокира нови обвинявания, че държавното управление разчита прекалено много на догадки.

Някои членове на Консервативната партия на Мей, дружно с представители на лейбъристи от опозицията и Шотландската национална партия, желаят Англия да остане в митническия съюз и на единния пазар.

Дейвис призна още, че държавното управление не е изготвило оценки за въздействието върху съответни браншове на стопанската система, откакто месеци наред посочваше, че работата продължава.

„ Разкритието на министъра по Brexit, че английското държавно управление не е изготвило и една оценка за икономическото въздействие от Brexit върху английската стопанска система, е просто зашеметяващо и, в случай че е правилно, съставлява съществено несъблюдение на отговорностите “, разяснява Джоана Чери, представител на ШНП.

Излизането от митническия съюз прави и намирането на решение за границата сред Република Ирландия и Северна Ирландия по-сложно. Това е един от основните въпроси, който стопира диалозите за Brexit.

Според Дейвис обаче излизането от митническия съюз е потребно, защото ще разреши на Англия да се приближи до статута на Швейцария и да контракти търговски покупко-продажби по лични условия.

„ Споразуменията за свободна търговия, подписани от Европейски Съюз, не са изключително потребни за Обединеното кралство “, сподели Дейвис. „ Споразуменията за свободна търговия, подписани от Швейцария, доста по-малка страна, са извънредно потребни за нея “.
По публикацията работи: Виктория Тошкова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР